Párterápia

Bizonyos idő elteltével minden párkapcsolatban jelentkeznek kisebb-nagyobb gondok. Ezeket a felek képesek kezelni, ha adott a mély szeretet és ragaszkodás. Sajnos, amikor azonban komoly gátak, blokkok akadályozzák az elmerülést a kapcsolatban, mely kialakulhat egy megbántottságból, félreértésből, akkor nehéz megtalálni a közös hangot.

Egy kapcsolat lélektani nehézségei egy házasságban akár váláshoz is vezethetnek. A modern társadalomban már nincsen programséma, mint a korábbi generációknál, ahol a programozottság a nehézségekre jobban előkészítette a fiatalokat. Az együttélés annak okán is egyszerűbb volt, hogy a személyiségek elfogadóbban, kisebb elvárásokkal néztek szembe a házassággal. A nők például beérték hagyományos asszony-szerepeikkel, a férfiak motivációi is erőtejesebben kapcsolódtak a családhoz, a házassághoz kötődő társadalmi normákhoz. Mai világunkat viszont az a gondolkozásmód jellemzi, amely az egyén boldogulását helyezi előtérbe a házassággal szemben, legyen szó boldogságról vagy karrierről.

Miben nyújthat többet a párterapeuta egy barátnál, aki ismeri szinte az egész életünket? A terapeuta egyik fél irányában sem elfogult, így nem a saját megoldását akarja a párra erőltetni, több lehetőséget lát meg, segíti a tisztán látást. Olyan feladatokat, ötleteket ad, melyet a pár vagy még nem, vagy már nem alkalmazna. A közös munka segít tudatosítani és módosítani azokat a hibás kommunikációs- és viselkedésmódokat, amik a párkapcsolati gondokat okozzák, így segít a párkapcsolati konfliktusok terápiás feldolgozásban.

A felek is másképp tesznek a kapcsolatért. Akár csak az egyik fél, akár mindketten elmennek az ülésre, rászánják magukat, így máris tettek egy gesztust, melyen keresztül megerősítik magukban és a másikban, hogy „akarják” a kapcsolatot, házasságot, és tesznek is érte. A párkapcsolatok 60-70%-a megmenthető párterápiával. A párterápia, krízis kezelés elmélyíti önmagunk és párunk megismerését, segíti feltárni a konfliktusok gyökerét, mindamellett a terápiás folyamat során olyan kommunikációs mód elsajátítására kerül sor, amit a pár tagjai egész további életükben sikerrel alkalmaznak.